“Hvad der plantes om efteråret skal gro, og hvad der plantes om foråret kan gro”. Det gamle mundheld har ret, efteråret er en rigtig god plantetid. Planter, buske og træer har stoppet væksten og har ikke brug for energi til at skyde nye blade og blomster.
Hvis du derimod planter f.eks. æbletræer om foråret, er jorden kold, og træet behøver regelmæssigt vanding, mens det går ind i den krævende vækstsæson.
Æbletræet er et nemt frugttræ, som skabt til at vokse i det danske klima, der byder på lidt af hvert i form af sol, vind, regn og rusk.
Du kan sagtens lykkes med at plukke sprøde, saftige æbler om efteråret. Opskriften er et lunt voksested i rimelig læ, og en venlig, frodig jord, som det lille træ kan vokse op i. Kig på din have og find ud af, hvor der er fuld sol, rimelig læ, og en god og porøs muldjord. Du kan evt. hjælpe æbletræet på vej ved plantningen med en madpakke i plantehullet, komposteret kojord er fortrinlig.
I en lille have er det bedst at vælge langtsomtvoksende æbletræer, som kan beskæres, så det ikke breder albuerne for meget ud i haven.
Æbletræer er ikke selvbestøvende, så hvis din nabo ikke har et æbletræ ved siden af, skal der plantes to æbletræer. Vælg gerne sorter, der modnes efter hinanden, så kan du strække sæsonen og nyde æbler langt ind i efteråret.
Mange sværger til Discovery, Rød Ananas og Guldborg som tidlige sorter, mens James Grieve, Aroma eller Katinka er gode bud på middeltidige æbler. De sene sorter kunne være Ingrid Marie eller Filippa. Og madæblerne må vi ikke glemme: Belle de Boskoop eller Holsteiner Cox, som kan bruges til en lun æbletærte i efterårets hyggestunder.