I den seneste uges tid har Nordjyllands Politi registreret 14 anmeldelser om opbrudte varebiler og tyverier fra samme. Tyvene går efter især elværktøj. Politiet opfordrer til opmærksomhed og deler forebyggende råd.
I perioden fra den 26. oktober 2023 til i dag den 3. november 2023 kan Nordjyllands Politi tælle hele 14 nogenlunde enslydende forhold i døgnrapporterne: Varebiler er blevet brudt op, og ukendte gerningspersoner har stjålet værktøj – især elværktøj – fra bilerne.De 14 forhold har fundet sted i hhv. Nørrehalne, Biersted, Fjerritslev, Nibe, Farsø/Ullits og Hobro. Disse sager efterforskes nu af Nordjyllands Politi, som samtidig opfordrer ejere af varebiler i hele Nordjylland til at tage sig i agt:
”Tyvenes modus har især været at banke hul i døren ind til bilens lastrum med et ukendt redskab, så døren kan åbnes, og værktøjet tilgås. Nu er vi i fuld gang med at følge op på anmeldelserne og efterforske i sagerne, hvor vi også ser på, om forholdene kan kobles sammen. Samtidig med efterforskningen er det vigtigt, at vi får skabt opmærksomhed på, at der desværre er en bølge af disse tyverier i gang, så folk har mulighed for at forebygge bedst muligt,” siger politikommissær Kenneth Rodam, Nordjyllands Politi.
Han opfordrer alle borgere i Nordjylland til at reagere på mistænkelig adfærd ved parkerede varebiler:
”Man må meget gerne ringe til os på telefon 114, hvis man oplever mistænkelige episoder ved parkerede varebiler. Det kan fx være ukendte personer, der færdes i ens område, biler der kører langsomt rundt i nabolaget eller indkvarteringer i sommerhusområder, som stikker ud. Tag også meget gerne fotos af mistænkelige personer og køretøjer. Vi vil sætte stor pris på hjælpen,” siger Kenneth Rodam og slår fast:
”Det er dyrt og til stor gene for de virksomheder, som især bliver forurettede i de her sager. Vi skal have stoppet denne kæderække af tyverier, og gerningspersonerne skal stilles til ansvar.”
Politiets forebyggende råd
Her følger en række gode råd til ejere af håndværkerbiler/varevogne. Ikke alle råd er anvendelige i alle situationer, men skal ses som et katalog over muligheder og opmærksomhedspunkter, som kan gøre det sværere for tyvene at bryde ind og efterfølgende få afsat tyvekosterne.PARKERING
Det har stor betydning, hvor og hvordan du parkerer bilen.
• Hvis det er muligt, så parker bilen på et aflåst område – gerne med overvågning, eller et sted, hvor der er meget belysning, og hvor mange kan se bilen. Du kan også gøre det sværere for tyven ved at parkere, så der ikke er adgang til bag- og sidedør og sørge for, at der ikke er adgang til bilens varerum via kabinen.
• Undgå at have firmabiler parkeret synligt på privatadresser i fx weekender, hvor der ingen er hjemme på adressen.
• Hvis du parkerer i længere tid, så tag dyrt udstyr ud af bilen.
TILTAG I BILEN
Du kan også nedsætte risikoen for indbrud i din varebil ved at:
• afblænde bilruder, så der ikke kan ses ind i varerummet
• montere en tyverialarm i bilen
• montere gitre bag eventuelle ruder i bilen
• montere sikringsskabe i varerummet
• deaktivere knappen til at låse varerummet op i førerkabinen
• montere ekstra låseordninger på side- og bagdøre.
AFSÆTNING AF TYVEKOSTERNE
Du kan nedsætte værdien af tyvekoster og gøre det sværere for tyvene at komme af med dem ved at:
• gravere eller markere dit udstyr med firmanavn
• installere en GPS-tracker i udstyr, som er egnet til det
• sætte klistermærker på bilen, der viser, at der er installeret tyverialarm, og at udstyret er fjernet eller mærket – både på dansk og engelsk
• tage fotos af udstyr og notere serienumre. Når politiet har fundet stjålet udstyr, er det nemmere at finde gerningsstedet og få gerningspersonerne dømt. Husk også at ajourføre lister over udstyr.