Endelig er det rabarbersæson

Profilbillede
dato

Selvom forårssolen ikke ligefrem har danset i Nibe for tiden, vokser havens planter til gengæld i den rigelige regn, som har strømmet ned den sidste tid.

En af de første forårsplanter i haven er den skønne rabarber, som lige nu er i sæson. Måske er du heldig at have en rabarberplante i haven, eller en god nabo, som gerne vil dele ud af de røde stængler?

Rabarber kommer igen år efter år

Rabarber er en yderst nøjsom plante, som troligt kommer igen år efter år, når den først har etableret sig. Den overrasker hvert forår med sine kæmpe, lysegrønne blade, som børn kan lege gemmeleg under, og bruge som paraply, når forårsregnen drypper.

De lyserøde, sprøde stængler kan bruges til mange lækre ting, f.eks. kager, saft, kompot og marmelade - eller måske rabarbersirup til en gin og tonic?

Høst af rabarber

Når du høster rabarber, skal de trækkes forsigtigt op af rodknolden. Spidsen af stænglen, som er lyserød og hvid, indeholder allermest af sødmen i planten, så få den endelig med.

Det er bedst kun at høste en passende mængde, og så lade en portion stængler stå tilbage på planten, så den ikke bliver udmattet. Kogekonen Camilla Plum råder til at stoppe med at høste rabarber, når jordbærrene kommer.

Giv gødning til efteråret

Når efteråret melder sin ankomst senere på sæsonen, har din rabarberplante gavn af et godt lag gødning, f.eks. omsat heste- eller kogødning. Kompost af omsat hønsemøg, eller piller af kogødning er også fortrinligt. Gødningen giver rabarberplanten energi til at fortsætte næste forårs festfyrværkeri af lyserøde, yndige rabarber.

Nem rabarbercrumble med marcipan og kokos

De allerførste rabarberskud er allerbedst til tærter og kager. Du kan f.eks. lave en nem og hurtig rabarbercrumble. Kagen består af et lag af rabarber, med et låg af dej ovenpå. Du finder opskriften her: Rabarbercrumble med marcipan.

Kilde: Redaktion